DE SIGNALEN VAN ONS LICHAAM | JAIA

Je lichaam probeert je de hele dag door signalen te geven om je duidelijk te maken wat het nodig heeft. Maar het kan zijn dat je daar niet meer naar luistert. Je blokkeert de signalen, onderdrukt ze of negeert ze. Je lichaam schreeuwt en schreeuwt, maar de berichtjes komen niet bij je binnen.

Het is best angstaanjagend als je eenmaal door hebt dat je totaal niet meer in verbinding bent met je lichaam. Jaren en jaren heb ik slecht voor mijzelf gezorgd, en alle signalen die mijn lichaam me gaf genegeerd. Ik had het zelf niet eens door. Tot het besef wel kwam en daar schrok ik behoorlijk van.

Ik was zo uit verbinding dat ik het verschil tussen warm en koud niet meer voelde, ik niet meer voelde of ik honger had of dorst, het verschil tussen licht en donker niet meer kon zien, andere mensen om mij heen niet meer kon voelen als ze heel dicht bij mij kwamen staan. Ik voelde gewoon niets meer. Ik was een gevaar voor mijn eigen lichaam.

Maar wat doe je als je er achter komt dat je zover uit contact bent met je lichaam, en zo slecht voor jezelf zorgt? De eerste stap is dat je moet gaan inzien dat je altijd een keuze hebt. Je hebt de keuze om de signalen te negeren, of je hebt de keuze om je bewust te zijn van wat je lichaam je probeert duidelijk te maken. Soms voelt het niet als een keuze, maar toch heb je die wel. Je kunt je namelijk voornemen om bewust bezig te zijn met het opmerken van de signalen die je lichaam geeft. Begin met het stellen van vragen aan jezelf, wat voel ik nu? Ga stapje voor stapje steeds met je aandacht naar de signalen en maak dan bewust of onbewust de keuze om er wel of niet iets mee te doen.

Voor mij was het in het begin ontzettend moeilijk om mezelf open te stellen voor de signalen die mijn lichaam gaf. Vaak zag ik pas achteraf in dat mijn lichaam me een signaal gaf, en ik een keuze had om daar wel of niet iets mee te doen. Automatisch deed ik er natuurlijk niets mee, maar ik kreeg daar steeds vaker spijt van. Dat gevoel van spijt kwam omdat ik me er nu bewust van was. Ik wilde dat gevoel van spijt niet meer, en begon me steeds vaker voor te nemen om goed voor mijn lichaam te zorgen en de juiste keuzes te gaan maken.

Het is heel moeilijk, maar je kunt dit jezelf echt weer aanleren. Ik denk dat veel mensen in meer of mindere mate niet goed naar hun lichaam luisteren. Misschien ben je ziek, of misschien heb je veel stress waardoor je gewoon geen aandacht hebt voor jezelf. Hoe zit dit bij jou? Wees hierover eerlijk naar jezelf.